Πρόληψη σχολικού εκφοβισμού- Στηρίζοντας τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού
2 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον αυτισμό
Ένα ενδιαφέρον άρθρο για την πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού στα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού.
Ο σχολικός εκφοβισμός αποτελεί ένα φαινόμενο το οποίο έχει συζητηθεί πολύ. Είναι αλήθεια πως το σχολείο είναι ενήμερο και περισσότερο ευαισθητοποιημένο, η πολιτεία χρηματοδοτεί προγράμματα πρόληψης και όλο και περισσότεροι φορείς οργανώνουν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Παρ’ όλα αυτά, ο σχολικός εκφοβισμός συνεχίζει να απασχολεί και να ανησυχεί όλο και περισσότερο τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και όσους στηρίζουν τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού.
Τι είναι ο σχολικός εκφοβισμός
Σύμφωνα με την Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. (Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου), είναι μία κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολικού περιβάλλοντος. Πρόκειται για μία οδυνηρή εμπειρία για οποιονδήποτε είναι το θύμα με σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική και πολλές φορές και στη σωματική υγεία.
Υπάρχουν πέντε βασικές μορφές βίας στον εκφοβισμό:
- Σωματική / Άμεση, όπως πρόκληση πόνου ή τραυματισμού, κλοπή ή καταστροφή προσωπικών αντικειμένων.
- Λεκτική, όπως βρισιές, κοροϊδίες, χλευασμός, προσβολές.
- Εξωλεκτική, όπως μορφασμοί, χειρονομίες.
- Κοινωνική / Έμμεση, όπως φήμες, διαδόσεις, αποκλεισμός.
- Ηλεκτρονική, όπως απειλές, προσβολές, αρνητικά σχόλια, δημοσιοποίηση εικόνων και βίντεο, διάδοση φημών μέσω των social media και του διαδικτύου.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.
Πληροφορίες για προγράμματα ευαισθητοποίησης στο θέμα του αυτισμού:
Τομέας Ψυχικής Υγείας
2169003721
info@laskaridisfoundation.org