Κατηγορία: Αυτισμός

Εσπερίδα για την Καλή Πρακτική στον ΑυτισμόΔιαμορφώνοντας σχολεία φιλικά προς τον αυτισμό μέσα από τις αρχές της Καλής Πρακτικής στον Αυτισμό.

 

Iδιαιτέρως θερμή ήταν η ανταπόκριση του κοινού στη διεθνή εσπερίδα του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου με θέμα «Διαμορφώνοντας σχολεία φιλικά προς τον αυτισμό μέσα από τις αρχές της Καλής Πρακτικής στον Αυτισμό». Η εκδήλωση αποτέλεσε την κορωνίδα μιας σειράς εργασιών, σεμιναρίων και εργαστηρίων μεταξύ των τριών χωρών (Αγγλία, Ιταλία, Ελλάδα), οι οποίες παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα Εφαρμόζοντας την Καλή Πρακτική στον Αυτισμό, και έφερε κοντά ψυχολόγους, εκπαιδευτικούς γενικής και ειδικής αγωγής, γονείς, ενήλικες με αυτισμό και κοινωνικά ευαισθητοποιημένο κοινό.

Την εσπερίδα άνοιξε η Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη Κατερίνα Λασκαρίδη, ψυχολόγος ειδικευμένη στην Ειδική Αγωγή, η οποία παρουσίασε στο κοινό μια συνολική θεώρηση του Προγράμματος  Εφαρμόζοντας την Καλή Πρακτική στον Αυτισμό. Η κα Λασκαρίδη, επιστημονική υπεύθυνη και επικεφαλής ομάδας ειδικών για την εφαρμογή του προγράμματος στην Ελλάδα, μίλησε ιδιαιτέρως για την προσαρμογή του στα δεδομένα των Ελληνικών σχολείων.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Θανάσης Καμούτσης, Πρόεδρος της Εταιρίας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων Ελλάδος, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία των προγραμμάτων αυτών για τα παιδιά με αυτισμό στην Ελλάδα.

Ακολούθησε η Karen Guldberg, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Birmingham και υπεύθυνη του προγράμματος για τις τρεις χώρες. Η Δρ Guldberg μίλησε για τις αρχές στις οποίες στηρίζεται το πρόγραμμα της Καλής Πρακτικής στον Αυτισμό και τόνισε την ανάγκη βιωσιμότητας τέτοιων προγραμμάτων, καθώς μεταμορφώνουν την υπάρχουσα αντιμετώπιση του φαινομένου του αυτισμού.

 

H ψυχολόγος Κατίγκω Χατζηπατέρα Γιαννούλη και η ψυχοπαιδαγωγός Καίτη Σερέτη παρουσίασαν τις ανάγκες των εκπαιδευτικών στο θέμα του αυτισμού πριν και μετά την παρακολούθηση των επιμορφώσεων που πραγματοποιεί το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, ενώ η Λαμπρινή Ιωάννου, ως ψυχολόγος και αποδέκτης τέτοιας επιμόρφωσης, υπογράμμισε τα θετικά αποτελέσματα που αποκόμισε.

Η Δρ Αδαμαντία Ψαλλιδάκου έδειξε πώς μπορεί να εφαρμοστεί η έρευνα γύρω από τον αυτισμό στη σχολική κοινότητα και συγκίνησε το κοινό με το τραγούδι «Όταν Αγαπάω», στο οποίο συμμετείχαν και 3 παιδιά με αυτισμό.

Η Αφροδίτη Σακελλαρίδου μίλησε με την ιδιότητα της Διευθύντριας του 10ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Δημητρίου και παρουσίασε την αλλαγή στον τρόπο προσέγγισης του φαινομένου από τους δασκάλους του σχολείου της μέσα από τις επιμορφώσεις για τον αυτισμό, οι οποίοι πλέον μιλούν μια «κοινή γλώσσα», όπως χαρακτηριστικά είπε.

 

Η εσπερίδα ολοκληρώθηκε με την προβολή μαγνητοσκοπημένων συνεντεύξεων εκπαιδευτικών που έχουν λάβει μέρος στις επιμορφώσεις για τον αυτισμό που πραγματοποιεί το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, όπου έγινε πασίδηλη η ανάγκη συνέχισης τέτοιων προγραμμάτων καθώς ενισχύουν τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και δημιουργούν κοινωνίες όπου κανένα παιδί δε θα εξοστρακίζεται, αλλά θα αποτελεί συνεκτικό κρίκο της σχολικής κοινότητας και της κοινωνίας.